понеделник, 28 ноември 2011 г.

Монтесори начин на живот у дома


Няколко стъпки как да изградим Монтесори начин на живот у дома


Попаднах на този пост в: http://mymontessorimoments.com/2011/09/07/building-a-montessori-lifestyle/ и тъй като напълно споделям дадените стъпки, реших да преведа статията. 

Ключът е средата. Децата живеят в света на възрастните, така че много важно е да подготвим средата, за да отговаря тя на нуждите на детето, а също така и да го води към развитието на самостоятелност и независимост. Изберете стабилни мебели, съобразени с ръста на детето както и играчки, направени за предпочитане от естествени материали. Осигурете структура в детския свят чрез рутинни занимания и направете нещата, които децата изпозлват, лесно достъпни за тях. Направете една обиколка на дома си от височината на детския поглед и може да се изненадете колко недостъпен е вашия дом за детето ви!
Сетивни преживявания. Малките деца се учат първоначално чрез докосване. Те трябва да държат, да почувстват, да опитат или да помиришат всяко нещо, за да започнат да го разбират. Оставете децата си да държат пръчки, камъни, листа и др. Дайте им например купа с брашно, нишесте, захар и т.н. и ги оставете да почувстват разликата.
Забавете темпото. Като възрастни ние сме свикнали да правим много неща за кратко време и  това наричаме ефективност. Но когато правим нещо с нашите деца, трябва да намалим темпото. Разходете се в парка само с цел да изследвате света около вас. Ако детето ви може да ходи, оставете го да ходи до вас вместо да седи в количката. Може и да им дадете определена задача като например да търсят предмети като листа, кестени и др. като предварително им дадете картинка на търсеното.
Включете децата в изпълнението на вашите задължения. Ако готвите, перете, прибирате покупките или извършвате други домакински дейности, въвличайте и децата си, колкото можете повече. Децата се учат чрез наблюдение и действие. Но по-важно от това, че научавате детето си как да пуска пералнята машина е, че му давате чувство на принадлежност към семейството, като му позволявате да работи заедно с вас.
Уважавайте детето. Д-р Мария Монтесори придава особено значение на уважението към детето. Често ние бързаме и пришпорваме детето, очакваме то да следва нашето темпо, не обръщаме внимание на нуждата му да играе конструктивно, намаляваме емоциите и помощта му по отношение на семейния живот, защото “то е още малко”. То може да е 1-2 годишно, но е вече едно отделно от нас човече, което е в процес на формиране на своята същност.  Уважавайте го и започнете да му давате полагаемата му се независимост.
Изследване. Изследването на света около детето има различни форми и проявления в различните детски възрасти. За едно 7мес. дете свободата да изследва може да означава да мушне пръстчето си под килима или да се изненада от звука, който ръката му създава върху дървената маса. За по-голямото дете изследването може да означава усвояването на нова дейност като игра с пластелин, сваляне и поставянето обратно на книгите от етажерките, разлистване на страниците им или търсенето на мравки навън в градината. Много важно е да оставим децата да правят открития, защото това ги кара не само да се замислят за света около тях, но им създава и желание за учене.
В центъра на Монтесори филосфията е поставено желанието за учене и изледване, но не само за целите на събиране на информация и изкачване на следващото ниво. Ние следваме този метод на образование заради радостта от направените лични открития.


Няма коментари:

Публикуване на коментар