вторник, 21 август 2012 г.

Наръчник на Детето


Тези дни имам малко повече свободни и празни, т.е. незапълнени със задачи и дейности мигове и днес зареждайки се със сили и творчески идеи за новата учебна година, забавлявайки се със сърфирането си в интернет и вдъхновявайки се от написаното от различни жени (майки, учители), попаднах на  тази статия: http://mariamontessori.com/mm/?p=1674 . Много ми хареса начина, по който в нея са съчетани принципите на Монтесори педагогиката и ролята на родителя...и не можах да устоя на импулса да започна да я превеждам по малко. 

Обръщение към родителите от едно дете – част 1

Мили мамо и тате,

Аз искам да бъда като вас! Искам да стана като вас, но по моя си начин, със  собствения си темп и чрез моите лични усилия. Искам да ви наблюдавам и да ви имитирам. Не желая да слушам какво ми казвате, освен по няколко думи от време на време и когато вие не знаете, че ви слушам. Искам да се боря, да полагам страхотни усилия с нещо много трудно, което не мога да увладея веднага. Моля ви само да направите и разчистите място за моите усилия, да ми дадете необходимите материали, които ще позволят първоначалния успех да не следва веднага. Искам да ме наблюдавате, за да видите дали не се нуждая от по-подходящ инструмент (може би по-съобразен с моя ръст) или от първоначална демонстрация на процеса. Не искам да го правите вместо мен, да ме карате да бързам, да ме съжалявате или да ме хвалите. Моля ви просто бъдете тихи и ми покажете как да го направя БАВНО, МНОГО БАВНО!
Аз ще поискам да извърша цялата дейност наведнъж, защото виждам, че вие правите така, но не това е нещото, което ще ми е от полза. Бъдете твърди и поставете ограничителна линия за мен. Нужно ми е да ми дадете първоначално една малка част от целия процес и да ме оставите да повтарям действието, докато се наситя.
Аз искам да мисля като вас, да се държа като вас, да притежавам вашите ценности.  Искам да направя всичко това чрез собствените си усилия, като ви имитирам. Говорете ми по-бавно. Забавете действията си/движенията си. Извършвайте задачите си бавно, за да мога да ги попия и да ви имитирам. Ако ми се доверите и се съобразите с мен като подготвите у дома подходяща за мен среда и ми дадете свободата в нея, аз ще се самодисциплинирам ще ви сътруднича по-честичко и с по-голям ентусиазъм. Колкото повече вие дисциплинирате себе си, толкова повече и аз ще се дисциплинирам. Колкото повече вие съблюдавате законите на моето индивидуално развитие, толкова повече и аз ще ви се подчинявам.
Голямо щастие е, че съм се появил на този свят с един, скрит у мен план за моя уникален начин да бъда като вас. Аз съм воден от този таен план и съм в безопасност и щастлив, когато го следвам. Това е нещо, на което не мога да устоя! Ако се намесите в работата по  разгръщането ми съгласно моя таен план и се опитате да ме насилите да бъда като вас по вашия начин, с вашето темпо и чрез вашите усилия, ще забравя да работя според моя план и ще започна да се боря с вас. Ще започна война с вас и с всичко, което вие олицетворявате. Това е моята природа и моята защита. Може да го наречете и интегритет.
следва продължение...:)

Няма коментари:

Публикуване на коментар