четвъртък, 26 май 2016 г.

Жан-Мари Пенел за ползите от Монтесори образованието


Жан-Мари Пенел, основател на Voila Montessori в САЩ, разказва за това какво е Монтесори образованието (нейното представяне ще е достъпно до ранния следобед днес тук):

"Разликата с другите видове педагогика е, че тук следваме детето, всяко отделно дете. Ние знаем, че всяко дете мисли по различен начин и научава по различен начин, поради което това е едно индивидуализирано обучение. Класната стая е подготвена за период от три години и през тези три години детето се развива със своя скорост, а ние го водим.  Ние не наричаме себе си учители, наричаме се водещи, защото ние единствено го съпровождаме по неговия път на научаване.

Методът Монтесори произлиза от идеята, че ние всички притежаваме вродената нужда да научаваме и да се адаптираме към нашето време, място и култура. За мен Монтесори образованието е образование на адаптацията, особено в днешния бързо променящ се свят, в който не знаем каква точно ще е професията на децата ни когато те започнат работа.  Те ще изобретяват нови професии! Ние дори не можем да си представим какви ще са тези професии.

Така че Монтесори образованието дава на децата уменията да се приспособяват към тяхното време и да овладяват уменията, нужни им да продължат напред.  Монтесори образованието е и това да вярваш, че децата ни имат вътрешен барометър за това, което имат нужда да научат, за да напредват и с малко водене от наша страна, те могат да се приспособят и да ни покажат какви са техните нужди и нуждите на бъдещето.

Когато слушаме интервюта с различни хора преминали през Монтесори образование, например двамата основатели на Google, те всъщност казват, че Монтесори образованието е това, което им е помогнало да мислят извън установените рамки и да се приспособят към нуждите на този бързо променящ се свят."

Няма коментари:

Публикуване на коментар